Un accident vascular cerebral sau „atac cerebral” apare atunci când fluxul de sânge către creier este întrerupt de un cheag de sânge sau când un vas de sânge izbucnește. Acest lucru apare de obicei atunci când un vas de sânge din sau în jurul creierului se blochează sau se rupe. Lipsa de oxigen ucide celulele creierului din zona imediată, cauzând adesea simptome precum slăbiciune sau amorțeală pe o parte a corpului, probleme de mers sau vorbire sau modificări ale vederii.

Există două tipuri majore de accident vascular cerebral: un accident vascular cerebral ischemic apare atunci când un vas de sânge se înfundă și un accident vascular cerebral hemoragic apare atunci când un vas de sânge se rupe. Accidente vasculare cerebrale ischemice reprezintă aproximativ 85% din toate accidentele vasculare cerebrale, în timp ce accidentele vasculare hemoragice reprezintă aproximativ 15%.

 

CE ESTE UN TIA?

Un atac ischemic tranzitoriu sau (AIT), cunoscut și sub numele de mini-accident vascular cerebral, are simptome identice cu un accident vascular cerebral, dar durează de obicei doar câteva minute sau ore. Acestea sunt importante deoarece anunță adesea un accident vascular cerebral care apare în următoarele câteva zile sau săptămâni.

 

SIMPTOME

Sunați la 911 pentru ajutor dacă credeți că cineva are oricare dintre aceste simptome. Tratamentele vor trebui inițiate în câteva ore pentru a fi cele mai eficiente. Simptomele accidentului vascular cerebral sunt distincte, deoarece se întâmplă atât de repede:

  • Amorțeală bruscă sau slăbiciune a feței, brațului sau piciorului (în special pe o parte a corpului)
  • Confuzie bruscă, probleme de vorbire sau înțelegere a vorbirii
  • Probleme bruște de a vedea cu unul sau ambii ochi
  • Probleme bruște la mers, amețeli, pierderea echilibrului sau coordonării
  • Cefalee bruscă severă, fără o cauză cunoscută

 

DIAGNOSTIC

De îndată ce se finalizează o examinare neurologică rapidă, următorul pas cel mai important este să faceți o fotografie a creierului cu o tomografie la cap sau un RMN cerebral. Vasele de sânge care merg către creier și în interiorul creierului pot fi, de asemenea, imaginate folosind ultrasunete, angiografie CT și tehnici MR, cum ar fi o angiogramă MR.

 

FACTORI DE RISC

Tensiunea arterială ridicată este unul dintre factorii cheie de risc pentru accident vascular cerebral, deoarece pune stres pe pereții vaselor de sânge. Alți factori de risc includ vârsta, fumatul, diabetul, boala arterelor periferice (BAP), bolile de inimă, istoricul familial de boli de inimă sau accident vascular cerebral, un TIA (mini-accident vascular cerebral), colesterol ridicat și fibrilație atrială (ritm cardiac neregulat). Afro-americanii și hispanicii par să aibă un risc mai mare de accident vascular cerebral decât caucazienii. De asemenea, consumul de cocaină și alcool intens crește riscul de accident vascular cerebral. S-a demonstrat că persoanele cu boală a arterelor periferice (BAP) au o incidență mai mare a accidentului vascular cerebral. Ateroscleroza din artere poate accelera procesul de coagulare care poate duce la accident vascular cerebral. Cele două boli au mai mulți factori de risc comuni, cum ar fi hipertensiunea arterială.

 

TRATAMENT

Tratamentul accidentului vascular cerebral variază foarte mult în funcție de tipul accidentului vascular cerebral, localizarea acestuia, factorii de risc ai pacientului și o serie de alți factori. Un pacient cu un accident vascular cerebral ischemic poate fi tratat cu un medicament coagulator, care trebuie utilizat în termen de trei ore de la debutul accidentului vascular cerebral. Pacienții cu sângerări la nivelul creierului pot beneficia de anumite tipuri de intervenții chirurgicale, în funcție de tipul de accident vascular cerebral și de localizarea acestuia.

 

PREVENIREA

Controlul factorilor de risc precum hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, diabetul și fumatul pot reduce riscul unui accident vascular cerebral primar sau recurent. Pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale ischemice sunt adesea folosiți diluanți ai sângelui, cum ar fi aspirina sau Plavix®. În unele cazuri, un alt tip de diluant de sânge, cum ar fi warfarina, poate fi utilizat pentru a preveni un accident vascular cerebral din cauza fibrilației atriale. Chirurgia sau stentarea endovasculară a arterei carotide din gât poate fi utilă pentru prevenirea accidentului vascular cerebral dacă artera are un blocaj semnificativ.