Disecția de aortă

Disecția aortică este cea mai frecventă catastrofă care afectează aorta. Apare la aproximativ 24 de persoane pe milion în fiecare an în Europa. Este cauzată atunci când stratul interior al peretelui aortic se rupe și se separă de următorul strat de aortă. Aceasta creează două canale; canalul aortic inițial pentru fluxul de sânge (lumenul adevărat) este încă prezent în timp ce îndepărtarea stratului exterior din disecție creează un nou canal suplimentar (lumenul fals).

Acest model de dublu flux  în aorta disecată poate provoca probleme grave în amonte sau în aval de rupere. Disecția de aortă poate duce la o scădere semnificativă a fluxului de sânge către diferite organe și țesuturi furnizate de ramurile implicate. Ramurile care pot fi afectate includ arterele renale (renale), arterele intestinale (mezenterice), arterele la creier și arterele la brațe sau picioare. În plus, ruptura peretelui  poate compromite fluxul de sânge către inimă provocând un atac de cord și, în unele cazuri, poate duce la sângerare internă în jurul inimii, provocând pierderea cunoștinței sau moarte.

Disecția aortică este o afecțiune foarte gravă, care poate pune viața în pericol, care necesită asistență medicală imediată.

FACTORI DE RISC

Principalul factor de risc prevenabil pentru o disecție aortică este hipertensiunea arterială. În timp, hipertensiunea arterială slăbește peretele aortic, ceea ce face mai probabil să aibă o ruptură spontană care implică peretele interioară a aortei. Alți factori de risc pentru disecția aortică includ: sindromul Marfan sau Ehlers-Danlos, care sunt tulburări moștenite ale vaselor de sânge și ale țesuturilor conjunctive; prezența anevrismului aortic sau mărirea aortei; un istoric familial de disecție aortică; și anumite afecțiuni cardiace, cum ar fi o supapă aortică bicuspidă. Disecția aortică poate apărea și ca o complicație a chirurgiei inimii deschise sau a cateterismului cardiac, deși aceasta este foarte rară.

SIMPTOME

Locația durerii:

 • Dureri în piept
 • Dureri de spate
 • Durere în flanc
 • Durere abdominală
 • Dureri de picioare

Calitatea durerii

 • Durere care este sfașietoare sau ascuțită
 • Debut brusc al durerii
 • Durere care migrează sau radiază

Deficite neurologice

 • Coma / Conștiința alterată
 • Paralizie
 • Amortizare extremă
 • Dificultate cu vorbirea sau vorbirea înclină
 • Amețeală / Leșin
 • Dificultate în respirație / Scurtarea respirației

DIAGNOSTIC

Când un medic suspectează diagnosticul de disecție aortică este indicată efectuarea unui test imagistic în evaluarea aorta. Există trei teste primare utilizate pentru a diagnostica disecția aortică. Disecția aortică poate fi diagnosticată cu o scanare CAT a aortei sau cu o scanare RMN. De asemenea, poate fi efectuat un ecou transesofagian (TEE). Un TEE este un tip special de test cu ultrasunete în timpul căruia o mică sondă cu ultrasunete este trecută prin gură și în stomac și esofag pentru a face fotografii foarte detaliate ale inimii și aortei. În prezent nu există analize de sânge care să poată diagnostica cu exactitate disecția aortică.

TRATAMENT

În toate cazurile, primul tratament pentru pacienții cu disecție aortică este controlul agresiv al tensiunii arteriale cu medicamente, administrate de obicei printr-o linie intravenoasă (IV). Pacienții cu disecție aortică sunt monitorizați în general în unitatea de terapie intensivă. O echipă de experți are grijă de pacienții cu disecție aortică, incluzând medici în medicină de urgență, chirurgi cardiaci și vasculari, cardiologi, radiologi și specialiști în medicină internă. Tratamentul disecției aortice depinde de o serie de factori, inclusiv localizarea rupturii în peretele aortic, cât de mult este implicată aorta, efectele disecției asupra vaselor de ramură ale aortei și perfuzia organelor și simptomele pacientului. Pentru pacienții cu disecție aortică care necesită un tratament invaziv, chirurgia pentru repararea porțiunii disecate aortei este, în general, tratamentul recomandat. În unele cazuri, procedurile de stenting minim invazive pot fi utilizate pentru a trata disecția aortică.

Pentru toți pacienții care au o disecție aortică, monitorizarea pe termen lung de către medic este o parte foarte importantă a tratamentului. Presiunea arterială și ritmul cardiac trebuie monitorizate cu atenție și controlate cu medicamente. Pentru mulți pacienți, scanările CAT sau RMN vor fi repetate la intervale regulate (cum ar fi la fiecare 6 luni sau în fiecare an) pentru a monitoriza dimensiunea aortei și starea disecției.