Tromboza venoasă profundă, denumită în mod obișnuit „TVP”, apare atunci când un cheag de sânge sau tromb se dezvoltă în venele mari ale picioarelor sau ale zonei pelvine. Unele TVP nu pot provoca dureri, în timp ce altele pot fi destul de dureroase. Cu un diagnostic și tratament prompt, majoritatea TVP nu pun viața în pericol. Cu toate acestea, un cheag de sânge care se formează în „venele profunde” invizibile poate pune viața în pericol. Un cheag care se formează în venele mari și profunde este mai probabil să se elibereze și să călătorească prin venă. Se numește apoi embolie. Când un embol se deplasează de la picioare sau zone pelvine și se adăpostește într-o arteră pulmonară, afecțiunea este cunoscută sub numele de „embolie pulmonară” sau PE, o afecțiune potențial fatală dacă nu este diagnosticată și tratată imediat.

 

SIMPTOME

Aproximativ jumătate dintre cei cu TVP nu au niciodată simptome recunoscute. Cel mai frecvent simptom este durerea la picioare și sensibilitatea la mușchii gambei. Se poate observa, de asemenea, umflarea sau schimbarea culorii unui picior în violet sau albastru. Aceste semne și simptome pot apărea brusc sau se pot dezvolta constant într-o perioadă scurtă de timp. Dacă observați aceste semne sau simptome, trebuie să vă adresați imediat medicului dumneavoastră.

Simptomele sunt destul de diferite dacă cheagul se desface și se deplasează către plămâni, provocând o embolie pulmonară (PE). Simptomele PE includ dureri în piept, dificultăți de respirație, puls rapid sau tuse. Poate exista, de asemenea, un sentiment de reținere, transpirație sau leșin. Astfel de simptome nu sunt specifice unei EP și pot apărea în cazul pneumoniei, infarctului și altor afecțiuni medicale.

Acestea sunt întotdeauna simptome critice care necesită asistență medicală imediată.

 

CELE MAI FRECVENTE SEMNE SI SIMPTOLE ALE TVP

Aceste simptome se pot dezvolta lent sau brusc. Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, contactați imediat medicul dumneavoastră.

 • Umflarea bruscă a unui membru
 • Durere sau sensibilitate
 • Piele caldă la atingere
 • Plinătatea venelor chiar sub piele
 • Schimbarea culorii (albastru, roșu sau foarte pal)

 

SEMNE ȘI SIMPTOME COMUNE ale PE

PE poate fi fatal, dacă prezentați aceste semne sau simptome, solicitați imediat asistență medicală.

 • Respirație scurtă
 • Durere bruscă în piept
 • Un sentiment de temere
 • Colaps brusc
 • Tuse
 • Transpiraţie
 • Tuse cu sânge

 

ADIAGNOSTIC

TVP este diagnosticată printr-un examen cu ultrasunete. Acest test simplu, nedureros este sigur și disponibil pe scară largă. Un test specific de sânge poate fi, de asemenea, efectuat pentru a măsura „dimerul D”, care este un semn al coagulării recente. Când acest test este negativ, este puțin probabil să se fi produs TVP.

 

CAUZE

TVP este cauzată în general de o combinație de două sau trei condiții de bază:

 • Sângele curge lent sau lent printr-o venă profundă
 • Tendința ca sângele unei persoane să se coaguleze rapid
 • Iritarea, inflamația sau vătămarea mucoasei interioare a venei

 

CATEVA SFATURI DE EVITAT TVP

 • Nu stați perioade lungi de timp
 • Ridicați picioarele dacă stați pentru perioade moderate de mine
 • Dacă vă aflați într-un avion mai mult de patru ore, ridicați-vă și mergeți pe culoare, pompați-vă picioarele în sus și în jos
 • Dacă zburați, beți o mulțime de băuturi nealcoolice
 • Păstrați-vă hidratat – beți șase pahare de apă pe zi
 • Discutați cu medicul dumneavoastră despre necesitatea medicamentelor sau a ciorapilor cu compresie elastică gradată pentru zborurile lungi cu avionul
 • Dacă aveți varice, purtați furtun de susținere (mai ales dacă sunteți gravidă)
 • Nu purtați articole de îmbrăcăminte în jurul picioarelor sau taliei (benzi elastice sau jartiere)

 

TRATAMENT

Atât TVP, cât și PE sunt tratate cu medicamente pentru diluarea sângelui. Aceste medicamente, numite anticoagulante, vă scad capacitatea de coagulare a sângelui și pot, de asemenea, să oprească formarea cheagurilor. Utilizarea medicamentelor poate preveni formarea de noi cheaguri. Cu toate acestea, ele nu separă cheagurile existente care s-au format deja. Sistemele naturale ale corpului vor ajuta la dizolvarea cheagului în grade diferite.

Uneori, pacienților cu TVP li se cere să poarte o ciorapă pe bază de rețetă pentru a ajuta la tratarea simptomelor de umflare și pentru a preveni modificările pielii care pot apărea în timp, de la afectarea venei de la TVP. Modificările pielii pot include dermatită, decolorare a pielii, cicatrici și ulcere. Această afecțiune se numește „sindrom post-trombotic”. Ciorapii și dispozitivele care utilizează presiunea aerului pentru a umfla manșetele lungi ale picioarelor sunt de asemenea utilizate pentru prevenirea TVP.

Unii furnizori de servicii medicale pot recomanda dispozitive de compresie secvențiale pentru a promova fluxul sanguin. Terapia anticoagulantă ajută la prevenirea formării cheagurilor și diminuează riscul apariției unui embol pulmonar. Se compune din heparină, care poate fi administrată intravenos sau, mai frecvent, prin injecție subcutanată, urmată de warfarină, care poate fi administrată pe cale orală și continuată în ambulatoriu.

Furnizorii de servicii medicale pot recomanda, de asemenea, tromboliza, folosind un agent intravenos care dizolvă cheaguri. Cu această procedură, un cateter este infilat prin cheag și unul dintre medicamentele care dizolvă cheagul este injectat pentru a-l dizolva. Clotbusterul este injectat încet printr-un cateter cu multe găuri mici în zona TVP, la fel ca un furtun de înmuiere. Uneori se folosește un aspirator mic pentru a aspira cheagul înmuiat. Odată ce cheagul a dispărut, poate fi necesară angioplastie cu balon sau stent pentru a deschide vena îngustată, dar acest lucru este frecvent doar în venele iliace, situate în zona pelviană. Cu această abordare, pacientul va avea nevoie și de medicamente anticoagulante (heparină) pentru a preveni formarea de noi cheaguri de sânge în timp ce cheagul existent este dizolvat.

Pentru câțiva pacienți care au motive valide pentru îndepărtarea cheagurilor, dar pentru care nu pot fi utilizate medicamente care dizolvă cheagurile, poate fi recomandată extragerea cheagului, printr-o mică incizie la nivelul inghinalului. Ambele abordări sunt concepute pentru a îndepărta cheagul și a restabili sistemul venos la normal, dar implică riscuri și cheltuieli suplimentare și, prin urmare, sunt aplicate selectiv de către specialistul vascular corespunzător. Îndepărtarea cheagurilor, prin oricare dintre tehnici, este de obicei recomandată numai pentru cheagurile majore de la nivelul piciorului și, în special, la pacienții activi și sănătoși, fără boli asociate grave. Poate reduce semnificativ efectele grave tardive după TVP, cum ar fi umflarea cronică a picioarelor, decolorarea și, în cele din urmă, ulcerele gleznei, dar fac acest lucru cu un risc crescut de sângerare gravă.