I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

peretele venei și se deplasează prin inimă în arterele pulmonare. Majoritatea EP-urilor se datorează cheagurilor de sânge pelvine și superioare ale picioarelor care cresc mai întâi la o dimensiune mare în venă înainte de a se detașa și de a călători spre plămâni. EP poate provoca moarte sau dificultăți de respirație cronice din cauza presiunilor mari ale arterelor pulmonare („hipertensiune pulmonară”). PE poate afecta funcția mușchilor inimii, în special ventriculul drept, care pompează sângele în arterele pulmonare.

 

FACTORI DE RISC

Factorii de risc includ imobilitatea, fumatul de țigări, supraponderalitatea și hipertensiunea arterială – toate acestea putând fi controlate cu un stil de viață sănătos pentru inimă. Un studiu recent a arătat că consumul de fructe și legume poate fi protector împotriva dezvoltării EP. Cu toate acestea, persoanele care consumă frecvent carne roșie au avut dublu riscul de a dezvolta EP. Alți factori de risc pentru EP includ cancerul, zborurile aeriene lungi, intervențiile chirurgicale și traumatismele. PE este, de asemenea, asociat cu problemele de sănătate ale femeilor, cum ar fi utilizarea pilulelor contraceptive, sarcina și terapia de substituție hormonală. Anumite mutații genetice predispun la EP, cum ar fi „factorul V Leiden” și „mutația genei protrombinei”.

 

SIMPTOME

Cel mai frecvent simptom este lipsa de respirație inexplicabilă și / sau durerea toracică cu dificultăți de respirație. Cu toate acestea, EP poate fi dificil de diagnosticat și a fost numit „Marele Masquerader”. Poate imita pneumonia, insuficiența cardiacă congestivă și o boală virală cunoscută sub numele de pleurezie.

  • Respirație scurtă
  • Durere toracică, adesea mai gravă când respirați
  • Un sentiment de temere
  • Colaps brusc
  • Tuse
  • Transpiraţie
  • Flegmă sângeroasă (tuse cu sânge)

 

 

DIAGNOSTIC

Un diagnostic definitiv al PE trebuie făcut într-un spital sau clinică cu facilități de radiologie. O scanare CT toracică („scanare CAT”) sau o scanare de medicină nucleară sunt cele mai frecvente teste pentru diagnosticarea PE. Cel mai important punct este ca pacienții și furnizorii lor de îngrijire a sănătății să ia în considerare posibilitatea EP. Înainte de o scanare CT toracică sau de o scanare cu medicină nucleară, medicii pot determina probabilitatea PE prin teste de screening, cum ar fi o radiografie toracică, electrocardiogramă și un test de sânge numit „dimer D” (nivelurile scăzute de dimer D exclud practic PE).

 

TRATAMENT

Fundamentul tratamentului este subțierea sângelui cu anticoagulante, cum ar fi heparina, heparina cu greutate moleculară mică, fondaparinux, inhibitori direcți ai trombinei (argatroban, lepirudin sau bivalirudin) sau diluantul sanguin oral, warfarina. Diluantul intravenos sau injectat care acționează imediat trebuie administrat imediat. Diluantul de sânge oral, warfarina, durează aproximativ cinci zile pentru a deveni eficient pentru a preveni dezvoltarea unui PE recurent.

În plus față de diluanții de sânge, terapiile mai agresive includ medicamente pentru „îndepărtarea cheagurilor”, cum ar fi TPA sau embolectomie pe bază de cateter sau chirurgicală pentru a elimina PE.

Durata tratamentului cu diluantul de sânge oral va varia de la 6 luni la viață, în funcție de circumstanțele EP și de alți factori de risc individuali.

 

PREVENIRE

Prevenirea EP este mult mai ușoară decât diagnosticarea sau tratamentul. Prin urmare, atunci când este internat în spital, este important să vă întrebați furnizorii de servicii medicale ce măsuri se iau pentru a preveni EP. Acestea pot include utilizarea ciorapilor cu compresie gradată sau prescrierea de doze mici de diluanți ai sângelui, cum ar fi heparina nefracționată, heparina cu greutate moleculară mică sau fondaparina.