AORTA ABDOMINALA

Porțiunea aortei în cavitatea abdominală, extinzându-se de la diafragmă până la pelvis; ramurile sale principale furnizează organele vitale majore, inclusiv întregul tract GI, ficat și rinichi.

ANEVRISM AORTIC ABDOMINAL

Dilatarea (balonarea) mai mare de 50% din diametrul normal al celor trei straturi ale aortei abdominale, cea mai mare arteră a corpului. Cel mai frecvent anevrism adevărat al arterei. Ruperea sa duce la o sângerare internă care pune în pericol viața.

Angina

Durerea în piept cauzată de fluxul sanguin restrâns care determină reducerea aportului de oxigen la inimă.

Angiografia

Procedura de testare prin care o substanta de contrast este introdusa în vasele de sânge pentru a vizualiza mai bine boala și fluxul de sânge. Imaginile rezultate sunt numite angiograme.

Angioplastie

Procedură prin care un balon este trecut printr-o zona ingustata din artera și umflat pentru a comprima placa de aterom pe peretele arterei, realizand astfel redeschiderea arterei îngustate.

ANTICOAGULANT

Orice substanță, care inhibă coagularea sângelui.

AORTĂ

Cea mai mare arteră din corp, originară din ventriculul stâng al inimii. Transportă sânge bogat în oxigen către organele și țesuturile corpului.

INSUFICIENȚA AORTICĂ

Închiderea necorespunzătoare a valvei aortice care permite sângelui să se întoarcă prin valvă.

STENOZA AORTICA

Valva aortică care nu se deschide până la capăt, inhibând fluxul de sânge.

VALVĂ AORTICĂ

Structura care permite fluxul de sânge din ventriculul stâng al inimii spre aortă.

Arteriografie

O tehnică specială de radiografie folosind substanta de contrast care este injectata printr-un cateter in arteră de la picior sau braț.

Arteriole
Cea mai mică ramură a unei artere care se conectează cu capilarele.

Arterita
Inflamarea unei artere.

ARTERA
Un vas de sânge care transportă sânge cu oxigen și nutrienți din inimă către întregul corp.

Arteriotomie

Procedură în care un dispozitiv este utilizat pentru a elimina placa care blocheaza o arteră.

ATEROSCLEROZA

Ingustare progresivă a arterelor; cauzate atunci când plăcile se dezvoltă în peretele arterelor, din cauza acumulării de colesterol și a altor grăsimi și reduce fluxul sanguin.

ATRIU

Una dintre cele două camere superioare din inimă care primesc sânge. Atriul dreapt primește sânge neoxigenat din corp și îl transmite prin ventriculul drept in plămâni. Atriul stâng primește sânge oxigenat din plămâni, trimițându-l în ventriculul stâng, apoi prin aorta către corp.

ANGIOPLASTIE CU BALON

Procedură în care un cateter cu un balon la vârf este introdus într-o arteră blocată sau îngustată. Balonul este umflat pentru a lărgi artera, crescând fluxul de sânge, iar cateterul este apoi îndepărtat.

Biobanca

Colecție de probe de sânge și țesuturi utilizate pentru identificarea biomarkerilor care pot prezice anumite boli sau afecțiuni.

CHEAG DE SANGE

Un material semi-solid asemănător unui gel (un amestec de celule din sânge, trombocite și fibrină); acest produs natural de coagulare a sângelui este necesar pentru a oprii sângerarea.

TENSIUNEA ARTERIALA

Presiunea exercitată de forța de pompare a inimii, care determină fluxul de sânge în arterele care alimentează inima și restul corpului.

ANEVRISM CEREBRAL

O dilatare a unei artere în creier.

Capilare

Cel mai mic vas de sange, leagă toate arterele și venele; semi-permeabil, permițând sângelui cu oxigen și substanțe nutritive să treacă prin țesut și să permită produselor reziduale să returneze sângele venos pentru eliminare.

CARDIOLOG

Un medic specializat în tulburări ale inimii.

BOALA CARDIOVASCULARA

Orice boală a vaselor de sânge, în principal arterele care furnizează inima (boala coronariană sau CAD) și întregul corp.

ENDARTERECTOMIE CAROTIDĂ

Cea mai frecventă procedură chirurgicală pentru blocajele arterei carotide; artera carotidă este expusă, sângele este oprit în zona blocata, placa este îndepărtată și artera este închisă. Această procedură este închisă prin suturare.

COLESTEROL

Necesar pentru metabolism, o substanță grasă produsă de organism și prezentă în alimentele derivate de la animale; nivelurile excesive contribuie semnificativ la ateroscleroza.

Claudicație

Durerea în mușchii piciorului, accentuată la mers din cauza arterelor îngustate sau blocate care reduc fluxul de sânge și aportul de oxigen la picior care este ameliorate la repaus. Acesta este un simptom al bolii arterelor periferice (PAD).

COAGULARE

Proces prin care sângele se îngroașă pentru a forma un cheag.

BOALA CORONARIANA

De obicei cauzată de ateroscleroză, o afecțiune progresivă care reduce fluxul de sânge către inimă.

CT

Tomografie computerizată produce o serie de imagini în secțiune transversală a oricărei părți a corpului.

TROMBOZĂ VENOASĂ PROFUNDĂ

Formarea unui cheag de sânge într-o venă, de obicei a piciorului sau a pelvisului. In funcție de mărimea cheagului, acesta poate obstrucționa fluxul sanguin care duce la complicații grave, inclusiv deplasarea în plămâni- embolism pulmonara.

DIABET

O tulburare a metabolismului organismului caracterizată prin incapacitatea sa de a produce insulină (tipul 1) sau incapacitatea de a utiliza insulina (tipul 2).

TESTARI DOPPLER ȘI DUPLEX

În timpul unei evaluări cu ultrasunete Doppler, un medic instruit folosește un dispozitiv special pentru a vizualiza modificările fluxului de sânge. Este o investigatie neinvaziva.

DSA

Angiografia digitală la scădere – creează imagini computerizate după ce colorantul este introdus printr-un cateter.

Embolectomie

Îndepărtarea chirurgicală a unui cheag de sânge, care după ce a circulat în fluxul sanguin a fost depusă într-un vas de sânge.

Emboli

Particulele circulante sau cheagurile de sânge care călătoresc prin fluxul sanguin până când sunt depuse într-un vas de sânge mai mic.

STROKE EMBOLIC

Provocat de o bucată de placă sau cheag care plutește în fluxul sanguin care se află într-unul dintre vasele de sânge care alimentează creierul.

EMBOLIE

Un cheag de sange care călătorește prin fluxul sanguin, provocând o blocare bruscă într-o arteră sau venă.

CHIRURGIE ENDOVASCULARĂ

Chirurgie relativ nouă, mai puțin invazivă, prin care chirurgii trateaza leziuni arteriale prin interiorul acestora folosind catetere, ghiduri, baloane. Etc

ARTERA FEMURALA

Artera principală a zonei inghinale furnizează sânge la extremitățile inferioare.

ANEURISM FUSIFORM

Un anevrism bombat in toate părțile unei artere.

ATACUL DE INIMII SAU „INFARCȚIA MIOCARDICĂ”

Apare atunci când aportul redus de sânge determină moartea unei porțiuni din mușchiul inimii; adesea pentru că o acumulare de placă se descompune și se formează un cheag de sânge într-o zonă îngustă a arterei.

INSUFICIENTA CARDIACA

O afecțiune cronică, progresivă, în care inima își pierde treptat capacitatea de a pompa sânge în mod adecvat pentru a satisface nevoile organismului de oxigen și substanțe nutritive. Dacă nu este tratată, va avea ca rezultat insuficiența organelor.

HEMATOM

De obicei, un cheag de sânge care s-a format prin scurgerea sangelui dintr-un vas de sânge.

INFARCT HEMORAGIC

Atunci când un vas de sânge se scurge, permițând sângelui să se verse în țesutul cerebral din apropiere, provocând moartea celulelor.

AVERTISMENT ISCHEMIC

Cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral, de obicei atunci când acumularea plăcii sau cheagurile de sânge blochează sau îngustează sever un vas de sânge care furnizează sau în interiorul creierului.

INSUFICIENȚĂ RENALĂ

Cunoscută și sub numele de „insuficiență renală”, incapacitatea rinichilor de a filtra în mod adecvat materialele reziduale din sânge.

HIPOXIE

O reducere a cantității de oxigen care ajunge la țesut, în ciuda unui flux sanguin suficient.

ARTERE ILIACE

La buric, aorta se desparte în cele două artere iliace care transportă sângele în pelvis și în fiecare picior.

HIDROCEFAL

Ventriculele mărite (camere deschise în creier) cauzate de presiunea crescută în interiorul craniului care blochează lichidul cefalorahidian care amortizează creierul.

HIPERTENSIUNE

Termen tehnic pentru „hipertensiune arterială”; de obicei o lectură persistentă peste 120/80 (sistolică / diastolică) sau mai mare.

ANEVRISM MICOTIC

O arteră cu baloane, de obicei saculară, cauzată de un perete arterial infectat.

NECROZĂ

Moartea țesutului cauzată de obicei de leziuni, boli sau insuficiență de sânge.

PROLAPS DE VALVA MITRALA

Cea mai frecventă problemă a valvei cardiace în care valva se umflă ușor, permițând sângelui să se întoarcă în atriu când se închide.

ARM

Angiografie prin rezonanță magnetică – folosește un cilindru mare (suficient de mare pentru a putea trece un întreg corpul) pentru a face poze vaselor de sânge.

IMAGINILE MEDICAMENTELOR NUCLEARE

O scanare de diagnostic efectuată după ce un trasor radioactiv este injectat într-o venă.

PLACĂ

De obicei, un depozit de grăsime și colesterol pe peretele interior al unui vas de sânge care crește treptat în timp, provocând blocarea fluxului sanguin și / sau emboli. Acumularea plăcii este cauza de bază a aterosclerozei.

EMBOLISMUL PULMONAR

Rezultatul formării unui cheag de sânge circulant într-o arteră pulmonară.

VENĂ PULMONARĂ

O venă care returnează sânge bogat în oxigen (o excepție de la regulă) de la plămâni la partea stângă a inimii.

PLATELETE

Celule în formă de disc produse în măduva osoasă și eliberate în sânge; important pentru coagulare și repararea rupturilor în pereții vaselor de sânge.

ARTERA PULMONARA

O arteră care transportă sângele epuizat cu oxigen (o excepție de la regulă) de la ventriculul drept al inimii la plămâni.

ARTERE RENALE

Ramuri ale aortei abdominale care transportă sânge bogat în oxigen la rinichi.

RESTENOZA

Repetarea stenozei, o îngustare a unui vas de sânge care duce la restricționarea fluxului sanguin. Restenoza datorată țesutului cicatricial apare la 30-50% dintre pacienți după ce suferă angioplastie, stenturi sau grefe de bypass.

ANEURISM SACULAR

O „umflătură” pe o parte a unei artere.

STATINE

O clasă de medicamente care reduc colesterolul din sânge.

STENT

Bobină mică de metal sau tub de plasă introdus într-o arteră pentru a preveni artera de a se restrânge („restenoza”), de obicei în urma unei angioplastii.

ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL

Pierderea bruscă a funcției creierului datorită blocării sau rupturii arterei care privește creierul de oxigen; deseori rezultă dintr-o acumulare de placă în vasele de sânge.

VENĂ SUPERFICIALĂ

O venă situată aproape de suprafața pielii.

AORTA TORACICĂ

Porțiunea aortei care coboară prin cavitatea toracică stângă.

TROMB

Un cheag de sânge atașat la peretele vasului de sânge; obstrucționând adesea fluxul sanguin.

TROMBECTOMIE

Îndepărtarea chirurgicală a unui tromb.

TROMBOZĂ

Formarea sau prezența trombocitelor agregate și a sângelui coagulat în interiorul unui vas de sânge sau al cavității inimii („tromboză coronariană”).

AIT

Atac ischemic tranzitor – un episod temporar cauzat de un cheag, adesea numit „accident vascular cerebral de avertizare”, care durează câteva secunde până la o oră, de obicei fără daune de durată. AIT sunt uneori denumite mini-lovituri. Simptomele pot include: slăbiciune, amorțeală, furnicături sau pierderea senzației de față, braț sau picior; probleme de vedere sau vedere dublă; vorbire neclară sau probleme de înțelegere a celorlalți; cefalee bruscă, severă; amețeli sau senzație de rotire; pierdut din echilibru; întreruperi.

CERCETARE TRADUCȚIONALĂ

Noua definiție a cercetării translaționale este realizată de clinicieni-oameni de știință și subliniază denumită adesea cercetare orientată către pacient. Acesta este un contrast cu cercetarea orientată spre boli „de la bancă la pat”, efectuată adesea de oamenii de știință de bază. Clinicienii-oameni de știință fac observații noi despre natura și progresia bolii. Prin colaborarea cu oamenii de știință de bază, care oferă noi instrumente, aceștia fac descoperiri relevante care pot îmbunătăți tratamentele și rezultatele pacienților.

TRIGLICERIDE

O mare parte din substanțele grase găsite în sânge fie ingerate, fie produse în ficat. Ca și în cazul colesterolului, nivelurile excesive contribuie la ateroscleroză.

ULTRASUNETE

Un test care utilizează unde sonore pentru a forma o imagine a unei zone sau a unui vas de sânge.

SUPAPĂ

O structură asemănătoare clapetei care, prin deschidere și închidere, permite fluidului să se deplaseze într-o singură direcție; supapele ajută la reglarea fluxului sanguin.

VARICE

O venă umflată și / sau răsucită; cel mai des văzut în venele superficiale ale piciorului.

BOALĂ VASCULARĂ

Orice boală a sistemului circulator. Vascular se referă la vene și artere.

CHIRURGUL VASCULAR

Un medic specializat în tratamentul chirurgical al vaselor de sânge.

VENĂ

Un vas de sânge (cu excepția venelor pulmonare) prin care sângele epuizat cu oxigen revine în inimă.

VENA CAVA

Vena mare din abdomen și piept, care returnează sângele epuizat cu oxigen în inimă.

STAZĂ VENOASĂ

Reducerea anormală a fluxului sanguin prin vene, în special pe cele ale extremităților inferioare.

VENTRICUL

Una dintre cele două camere inferioare din inimă, care fie circulă sângele către plămâni (ventriculul drept) pentru completarea oxigenului, fie către restul corpului (ventriculul stâng) prin intermediul arterelor.