PreVasc

La PreVasc, lucrăm în fiecare zi pentru a oferi mult mai mult decât se așteaptă pacienții, apartinatorii, medicii și partenerii noștri.

Cu aproape 1 din 5 romani care suferă de o formă de boală vasculară, progresul continuu pentru a diagnostica și trata aceste afecțiuni este esențial. Prin orientarea medicilor si pacientilor nostrii spre cercetare clinică, lucrăm pentru a remodela îngrijirea vasculară în acest mediu de sănătate în continuă evoluție și pentru a îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții oamenilor din comunitățile noastre.

Motivația proiectului PreVasc:

,,În momentul de față site-urile româneşti cu specific de patologie vasculară sunt doar instrumente de informare, statice, pasive, fără să conțină intermediarul, care folosește un limbaj comun între medic și pacient.  Nu există baza de date comună cu pacienți,  medici, clinici. Astfel PreVasc devine singura platformă online de prevenție vasculară care pune la un loc informații medicale, pacienți, medici, clinici, cu scopul de a reducere numărul de amputații și decese de cauza vasculară din România. Această platformă va include o bază de date pentru cercetare, pentru exportul de date utile pentru cercetare, selectarea pacienţilor vasculari după diferite criterii de diagnostic, după diferite criterii de date clinice, comparaţii între cohorte de pacienţi etc.

PreVasc, devine astfel locul unde pacienții își găsesc soluții la problemele lor medicale prin acces facil la informații, oferă interacțiune cu alți pacienți dar și cu medici și participă la studii clinice; locul unde medicii interacționează între ei, au acces la biblioteca virtuală de specialitate, găsesc informații despre pacienții lor, creează o rețea natională, găsesc oportunități de cercetare; locul unde clinicile devin vizibile pentru medici și pacienți dar și locul unde firmele de profil medical pot contribui la prevenția bolii vasculare.

Prin această platforma doresc să realizez o conexiune între pacienții vasculari din România, medicii care tratează boala vasculară și împreună cu cliniciile private și companiile farmaceutice să creăm ceva ce din păcate nici o instituție publică nu a reușit până acum, și anume: registre naționale care să ne ofere informații clare, compacte și ușor accesibile despre tot ce înseamnă patologia vasculară în scopul de a genera mecanisme prin care să reducem rata decesului de cauza vasculară și a amputațiilor din România. Pentru pacienții PreVasc oferă dosare medicale personale ușor accesibile, controlul total al datelor cu caracter personal, o a două opinie, creează rețeaua pacienților și facilitează recrutarea și înscrierea în studiile clinice.

Vreau să depășim granițele României și să realizăm conexiuni cu proiecte asemănătoare din Europa sau chiar America pentru a contribui împreună la realizarea unor studii clinice internaționale. Prin prisma profesiei mele am fost mereu preocupat de prevenția vasculară văzând tot mai multe cazuri care ajungeau la amputații. Am căutat mereu motivele printre pacienți dar și printre colegii mei medici de alte specialități și am ajuns la concluzia că foarte puțini oameni știu cu adevărat ce înseamnă Chirurgie Vasculară. Fiind o specialitate tânăra puțini știu ce tratamente medicamentoase și chirurgicale oferă această specialitate. În România, la ora actuală nu există un proiect compact de prevenție vasculară și astfel pacienții dar și medicii de alte specialități întâmpină dificultăți atunci când apare boala vasculară. Este aproape imposibil să faci cercetare multicentrică în domeniul patologiei vasculare deoarece nu există o baza de date comună. Astfel PreVasc își propune să conecteze specialiștii și pacienții din toată țara pentru a genera lucrări științifice necesare în prevenție și tratament de specialitate. PreVasc creează astfel o legătură –  ,,pacienți vascular-medici-clinici-companii farmaceutice” capabil să declanșeze primul proiect de prevenție vasculară din România, prima bază de date a pacienților, prima bază de date a medicilor care tratează patologia vasculară, prima bază de date cu clinici vasculare și primul studiu multicentric al bolii vasculare dar și prima revistă de prevenție vasculară din România.

Se vor crea prin intermediul acestei platforme programe de Screening vascular, fie că este vorba de screening-ul anevrismului de aorta, screening al bolii vasculare periferice, al bolii carotidiene medicii iar pacienții vor avea toate resursele de realizare în condiții optime”, a declarat inițiatorul proiectului medicul Mircea Popițiu, chirurg vascular și asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara.

www.prevasc.ro a luat viață însă are nevoie de colaboratori: pacienți, medici, clinici, companii farmaceutice, dar și personae care cred că România poate fi salvată prin prevenție.

Statistici

 • În România trăiesc circa 3 350 000 persoane peste 65 de ani. Datele de incidență și prevalență a bolii vasculare periferice arată că această boală este prezentă la circa 15% dintre aceștia, adică aproximativ 500.000 de persoane din România.
 • 250.000 de decese anual/ 150.000 de cauză cardiovasculară
 • Bolile cardiovasculare pot fi prevenite atunci când populația înțelege care sunt factorii de risc și acționează în consecință discutând cu medicul de familie și mergând la controale regulate.
 • La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, principala cauză de deces dintre bolile cardiovasculare.
 • 1 din 10 nu supraviețuiește în urma unui infarct.
 • Pentru a evita al doilea infarct pacientul trebuie să ducă un stil de viață sănătos, să facă mișcare, să meargă regulat la controale medicale și să țină cont de tratamentul și recomandările medicului.
 • 1 din 5 de români cu vârstă peste 65 ani are boală arterială periferică
 • 1 din 10 pacienți cu boală arterială periferică nu are simptome clasice.
 • Pacienții cu boală arterială periferică au de 4-5 ori risc mai mare de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral.
 • 1 din 3 pacienți cu vârstă mai mare de 50 ani și diabet sunt predispuși la boala arterială periferică.
 • De obicei boala vasculară trece neobservată de medicii care nu sunt chirurgi vasculari.
 • Boală arterială periferică netratată duce la gangrenă și amputație
 • În România nu se pune deloc accent pe prevenția bolii cardiovasculare și pacienții ajung la medic în stadii avansate de boală
 • Mortalitatea în intervenţiile programate este cuprinsă între 0,5 şi 2%, în timp ce în urgenţă mortalitatea este de peste 80%.
 • Afectează peste 200 de milioane de pacienți din întreaga lume din 2010 până în prezent/15 milioane pacienți în Europa
 • România este pe locul III ca și rată de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
 • 25% din pacienții cu ischemie critică ajung la amputație majoră după un an.
 • Prognosticul BAP este similar cu cancerul.
 • 50% din amputații se fac fără studii diagnostice!
 • Membrele inferioare sunt amputate la fiecare 20 secunde din cauza diabetului.
 • 17,5 milioane de decese/an din cauza bolilor cardiovasculare urmând ca până în 2030 să crească la 23 milioane.
 • În lume 1 din 10 oameni cu vârstă între 30 și 70 ani va muri prematur din cauza bolilor cardiovasculare: infarct/accident vascular cerebral.
 • 80% dintre aceste decese pot fi prevenite sau temporizate.

Persoane de peste 65 de ani suferă de boli vasculare periferice

Un sfert din persoanele cu boală arterială periferică vor ajunge la amputație la 1 an

Decese ce se pot evita / temporiza

Mortalitatea în intervențiile programate