Sindromul post-trombotic este atunci când aveți simptomele în curs de desfășurare a unui cheag de sânge sau a trombozei venoase profunde (TVP) la nivelul piciorului. Unele persoane care au avut TVP sau cheaguri de sânge în picior se recuperează complet, dar altele încă prezintă simptome, iar aceste simptome se numesc SPT.

 

DE CE ESTE SPT O PROBLEMĂ?

SPT poate provoca dureri și disconfort la nivelul picioarelor, precum și ulcere la nivelul picioarelor. Aceste simptome pot dura mulți ani sau pentru tot restul vieții. SPT poate interfera cu unele dintre activitățile dvs. obișnuite, cum ar fi mersul pe jos sau în picioare, și vă poate face viața mai puțin plăcută. Tratamentul pentru ulcere SPT și SPT poate fi costisitor și consumă mult timp.

 

CE CAUZE SPT?

Venele adânci în picioare au supape mici care controlează direcția fluxului de sânge. Un cheag de sânge într-o venă a picioarelor poate provoca inflamații și bloca fluxul sanguin, care deteriorează supapele. Când supapele sunt deteriorate, acestea pot scurge sau pot provoca sângele să curgă într-un mod greșit, ceea ce creează presiune și retenție de lichide pe care oamenii cu SPT o observă cel mai adesea ca glezne sau picioare umflate. Presiunea face piciorul dureros, umflat și, uneori, de culoare roșie. Pe măsură ce SPT se înrăutățește, fluxul sanguin slab prin picior poate provoca ulcere la nivelul piciorului, care pot fi dureroase și dificil de tratat. Ulcerele apar la 5-10% dintre pacienții care au avut TVP.

 

Care este șansa să obțin SPT?

SPT apare la 20-40% dintre pacienți după un episod de TVP la extremitățile inferioare, deci este o complicație frecventă. Unul din zece pacienți poate dezvolta TSP severă cu ulcer la nivelul picioarelor.

Este mai probabil să obțineți SPT dacă:

 • au peste 65 de ani
 • aveți un cheag de sânge în venele profunde de deasupra genunchiului (o afecțiune numită TVP proximală)
 • aveți mai mult de un cheag de sânge în același picior cel puțin de două ori
 • aveți simptome de cheag de sânge la o lună după ce ați fost diagnosticat cu cheagul de sânge
 • sunt foarte supraponderali
 • aveți probleme cu menținerea nivelului de diluare a sângelui stabil în primele trei luni de tratament

 

CÂT DE CÂND DUPĂ CHULUI MEU DE SÂNGE POT OBȚINE SPT?

Este dificil de prezis cine poate sau nu să primească SPT, dar poate fi în orice moment în primele șase luni până la doi ani de la apariția cheagului de sânge la nivelul piciorului.

 

CUM STIU DACA AM SPT?

Acestea sunt cele mai frecvente semne și simptome ale SPT care apar la nivelul piciorului cu cheagul de sânge:

 • Durere
 • Umflături care se înrăutățesc după mers sau în picioare mult timp, dar se simte mai bine după odihnă sau ridicarea piciorului
 • Durere sau greutate la picior sau picior
 • Crampe
 • Mâncărime
 • furnicături
 • Pigmentare albăstruie sau maronie la picior sau picior
 • Un ulcer (durere) pe picior
 • Varice noi
 • Piele descuamată, uscată sau roșie

 

CUM ESTE DIAGNOSTICAT SPT?

Furnizorul dvs. de îngrijire a sănătății vă va privi piciorul și vă va pune câteva întrebări despre cum se simte piciorul. Apoi, el sau ea vă va spune dacă aveți SPT. Nu aveți nevoie de scanări speciale sau analize de sânge pentru a afla dacă aveți SPT.

 

CUM POT PREVENI SPT?

Deoarece SPT poate fi o problemă pe termen lung, prevenirea este foarte importantă. Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a preveni SPT:

 • Preveniți cheagurile de sânge. Cheagurile de sânge cauzează leziunile venelor picioarelor care cauzează SPT. Dacă preveniți cheagurile de sânge, veți preveni SPT.
 • Unele persoane prezintă un risc mai mare de a avea cheaguri de sânge, în special pacienții din spital care au suferit o intervenție chirurgicală recentă sau sunt închiși în pat. Pacienților li se administrează adesea cizme de compresie, ciorapi de compresie sau medicamente pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge în timp ce se află în spital și când merg acasă. Dacă sunteți în spital și nu vi se administrează niciunul dintre aceste lucruri, întrebați furnizorul de servicii medicale dacă aveți nevoie de prevenirea formării cheagurilor de sânge.
 • Dacă ați avut deja un cheag de sânge la picior, aveți un risc crescut de a primi un al doilea cheag de sânge. Cel mai bun mod de a preveni un al doilea cheag de sânge este să vă luați corect medicamentele pentru diluarea sângelui și să urmați instrucțiunile furnizorului de servicii medicale pentru efectuarea analizelor de sânge.
 • Nu încetați să luați medicamente pentru diluarea sângelui până când medicul dumneavoastră nu vă spune să vă opriți.

 

CARE ESTE TRATAMENTUL SPT?

SPT poate fi o afecțiune de sănătate dificil de tratat, astfel încât furnizorul de servicii medicale vă poate spune să utilizați unul sau toate aceste tratamente posibile:

 • levarea picioarelor.

Deseori, ridicarea corectă a piciorului poate ajuta la durerea și umflarea cauzată de SPT.

Furnizorul dvs. de asistență medicală vă poate prescrie fie ciorapi de compresie gradați, fie un dispozitiv purtat pe picior (sau ambele) pentru a îmbunătăți fluxul sanguin și pentru a controla durerea și umflarea.

Unele studii au arătat că suplimentele pe bază de plante, cum ar fi aescina (extract de castan de cal) și rutozidele, pot fi utile în ameliorarea durerilor de picioare și a umflăturilor cauzate de SPT, dar acest preparat nu a fost aprobat de FDA. Furnizorul dvs. de asistență medicală vă poate recomanda aceste suplimente dacă ciorapii de compresie nu sunt suficienți pentru a vă ajuta durerea și umflarea picioarelor.

 • Îngrijire specială pentru ulcer.

Dacă suferiți de ulcer la nivelul picioarelor din cauza SPT, ar trebui să vă adresați unui furnizor special de îngrijire a sănătății care are o pregătire suplimentară pentru a ajuta la vindecarea ulcerelor. Furnizorul de servicii medicale vă poate oferi medicamente speciale sau bandaje pentru ulcer.