ISCHEMIA CRONICA CARE AMENINTA MEMBRELE

Ischemia este o afecțiune gravă în care există un flux sanguin inadecvat și oxigen către o anumită parte a corpului. Poate apărea oriunde curge sânge, inclusiv membrele, inima, creierul sau intestinele. În general, este cauzată de îngustarea sau blocarea unei artere. Ischemia este o afecțiune severă care poate provoca leziuni tisulare și pierderea membrelor. Această afecțiune nu se va îmbunătăți singură și necesită asistență medicală adecvată.

 

CARE SUNT SIMPTOMELE ISCHEMIEI?

Simptomele ischemiei depind de cât de repede este întrerupt fluxul sanguin și de locul în care se produce. La nivelul membrelor, simptomele timpurii ale ischemiei pot include claudicație (durere, arsură sau crampe la nivelul mușchilor cu exerciții care dispar cu odihna). Acest lucru poate progresa în timp până la CLTI, reducerea fluxului de sânge la extremitatea afectată care are ca rezultat dureri severe sau pierderea țesuturilor. Durerea este cunoscută sub numele de „durere de odihnă”, deoarece se întâmplă când te odihnești sau dormi. De obicei, trezește o persoană noaptea și poate fi ușurată temporar prin agățarea piciorului deasupra patului sau ridicarea pentru a se plimba. Dacă țesutul membrului a fost afectat, poate apărea o durere nevindecătoare sau chiar gangrena, iar pielea devine neagră; acest lucru necesită atenție imediată.

Debutul brusc al ischemiei picioarelor poate provoca dureri severe, pierderea pulsurilor, răceala membrelor, paliditatea pielii și chiar slăbiciunea picioarelor și pierderea senzației. De asemenea, necesită asistență medicală imediată.

În inimă, ischemia poate provoca angină (durere în piept cu efort care dispare odată cu odihna) sau chiar un atac de cord care necesită atenție imediată. În creier, ischemia poate provoca un accident vascular cerebral și necesită, de asemenea, o atenție imediată. În intestine, dacă blocajul arterelor care alimentează intestinele se produce lent, are ca rezultat ischemie cronică, care poate provoca dureri abdominale după ce a mâncat, provocând frică de mâncare și pierderea neintenționată a greutății. În forma sa bruscă acută, ischemia intestinală poate provoca gangrena intestinală, provocând o apariție bruscă a durerii abdominale severe, care necesită asistență medicală imediată.

 

FACTORII DE RISC AL ISCHEMIEI?

Factorii de risc sunt cei pentru ateroscleroză (acumularea plăcii în artere): fumatul, vârsta înaintată, colesterol ridicat, hipertensiune arterială, diabet, antecedente familiale de boli cardiovasculare, sedentarism și obezitate.

 

CUM ESTE DIAGNOSTICAT ISCHEMIA?

Diagnosticul ischemiei depinde de localizarea acesteia. Simptomele sunt primul indiciu, iar furnizorul dvs. de asistență medicală vă va solicita informații detaliate despre când și unde apare durerea, cât de des și ce o ameliorează sau o agravează. Dacă ischemia se află la nivelul extremităților inferioare, puteți fi trimis la un laborator vascular neinvaziv pentru a avea un test al indiciului brahial al gleznei (ABI), care testează presiunea sângelui în picioare. În funcție de aceste constatări, puteți fi trimis pentru o imagine cu ultrasunete duplex a arterelor sau arteriografie prin rezonanță magnetică (ARM) sau tomografie computerizată (CT). În unele cazuri, în special în cazul ischemiei cronice care amenință membrele, este posibil să fiți trimis pentru o arteriogramă, care este o radiografie a arterelor în timp ce vopseaua este injectată în vasele de sânge. Pentru a diagnostica un accident vascular cerebral, se face o imagine a creierului cu o tomografie la cap sau un RMN cerebral. Imagistica cu ultrasunete duplex, RMN, CT sau o arteriogramă pot fi, de asemenea, utilizate pentru a evalua sau diagnostica boala în arterele carotide din gât care duce la creier. Dacă se suspectează ischemie cardiacă, puteți primi un test de stres. În cazurile severe, puteți fi trimis pentru angiografie coronariană. Pentru ischemia mezenterică, imagistica celor trei vase care alimentează intestinele se efectuează cu ultrasunete, CT sau RMN, urmată de arteriografie, dacă este necesar.

 

CUM SE TRATĂ ISCHEMIA?

Tratamentul ischemiei depinde de localizarea ischemiei și de severitatea acesteia. Cu toate acestea, pentru toate formele de ischemie, controlul factorilor de risc, în special renunțarea la fumat, este esențial! Poate preveni progresia ischemiei și vă poate salva membrele sau viața. Tratamentul se concentrează pe obținerea unui aport mai mare de sânge în zona ischemiei. Acest lucru poate fi realizat în mai multe moduri:

  • Medicamente

Mai multe medicamente pot fi prescrise pentru a preveni progresia ulterioară a bolii și pentru a reduce efectul factorilor care contribuie, cum ar fi hipertensiunea arterială și colesterolul. Medicamentele care combat infecțiile și medicamentele pentru durere pot fi, de asemenea, prescrise în anumite cazuri.

  • Exercițiu

Dacă cineva se confruntă cu claudicare la nivelul picioarelor sau angină la nivelul inimii, poate fi prescrisă o rutină de exerciții supravegheate. Exercițiile fizice regulate pot duce, de asemenea, la alte beneficii, cum ar fi pierderea în greutate, scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului și un control mai bun al diabetului.

  • Chirurgie sau proceduri endovasculare

În multe cazuri, o procedură endovasculară poate fi efectuată în interiorul arterei folosind medicamente care împiedică formarea cheagurilor pentru dizolvarea cheagurilor (tromboliză), un balon pentru lărgirea arterei (angioplastie) și / sau un stent armat cu sârmă care rămâne în interiorul arterei servind ca schele pentru ao menține deschisă. În unele cazuri, se poate efectua o ocolire a arterei afectate. Fie un segment de vena piciorului, fie un tub artificial este atașat chirurgical deasupra și sub blocaj pentru a ocoli sângele din jurul zonei blocate permițând sângelui să ajungă în zona ischemiei dincolo de blocaj. Exemple de proceduri de bypass sunt bypassul arterei piciorului sau grefa bypassului arterei coronare (cunoscută și sub denumirea de CABG sau chirurgie cu „inimă deschisă”). Blocajele severe ale arterelor carotide care duc la ischemie pot fi tratate printr-o procedură chirurgicală cunoscută sub numele de endarterectomie carotidă în care placa severă este îndepărtată din arteră.