Presiunea inalta a sangelui (HBP) hipertensiune arterială este o creștere anormală persistentă a presiunii din arterele care livrează sângele către întregul corp. Tensiunea arterială a unui adult este calculată utilizând două numere. Acțiunea de pompare ritmică a inimii creează presiunea sistolică superioară (normală este de 120 mm. Hg. Sau mai mică), iar presiunea sa de repaus între bătăile inimii este presiunea diastolică mai mică (normală este de 80 mm. Hg. Sau mai mică). Există patru etape ale hipertensiunii arteriale sau ale hipertensiunii arteriale:

 

ETAPA 1 – Sistolic este 130-139 sau diastolic este 80-89

ETAPA 2 – Sistemul este mai mare de 140 sau diastolic este mai mare de 90

Dacă tensiunea arterială se încadrează în intervalul de prehipertensiune, este posibil să ajungeți la tensiune arterială crescută, cu excepția cazului în care luați măsuri pentru prevenirea acesteia. Tensiunea arterială ridicată trebuie tratată deoarece poate duce la insuficiență renală, atacuri de cord, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral și orbire.

 

CAUZE

În majoritatea cazurilor, este imposibil să se identifice o cauză exactă a hipertensiunii arteriale. Cu toate acestea, există o serie de factori care au fost legați de tensiunea arterială crescută, inclusiv:

 • Un istoric familial de hipertensiune arterială.
 • Vârstă – Incidența tensiunii arteriale crescute crește la bărbați după vârsta de 35 de ani și la femei după vârsta de 45 de ani.
 • Sex – bărbații sunt mai predispuși să aibă tensiune arterială crescută decât femeile.
 • Fumatul – Cei care fumează au un risc crescut de a avea tensiune arterială crescută.
 • Rasă – Aproximativ 33% dintre afro-americani au tensiune arterială crescută, comparativ cu 25% dintre caucazieni.

Din păcate, cauza hipertensiunii arteriale (hipertensiune arterială) în 90-95% din cazuri este necunoscută. Termenul medical pentru acest tip de hipertensiune arterială este hipertensiunea arterială primară sau esențială.

Hipertensiunea secundară are o cauză identificabilă. Una dintre cele mai importante cauze ale hipertensiunii secundare este îngustarea (stenoza) arterelor la rinichi (arterele renale). Stenoza arterei renale cauzează aproximativ 5% din toate cazurile de hipertensiune și poate reduce dimensiunea rinichilor. Aflați mai multe despre insuficiența renală și bolile vasculare.

 

SEMNE DE AVERTIZARE

Hipertensiunea arterială este adesea denumită „ucigașul tăcut”, deoarece nu există simptome. Mulți oameni nu află că au tensiune arterială crescută până nu au probleme cu inima, rinichii sau creierul. S-a demonstrat că hipertensiunea arterială crește ratele de insuficiență renală, boli coronariene, insuficiență cardiacă și accidente vasculare cerebrale.

 

TRATAMENT ȘI PREVENIRE

Tensiunea arterială mare afectează peste 50 de milioane de americani cu vârsta de 60 de ani și peste. Unul din trei adulți are tensiune arterială crescută. Aproximativ jumătate dintre acești pacienți folosesc medicamente pentru a-și reduce tensiunea arterială, dar doar jumătate dintre aceștia își controlează tensiunea arterială. Vă puteți reduce riscul de hipertensiune arterială cu un stil de viață sănătos, inclusiv:

 • Menținerea unei greutăți sănătoase (IMC mai mic de 30)
 • Reducerea cantității de sare și grăsimi saturate din dieta dvs. și consumul de mai multe cereale integrale, fructe și legume verzi
 • Creșterea activității fizice (30 de minute de exercițiu zilnic)
 • Eliminarea consumului de tutun
 • Limitarea consumului de alcool la cel mult două băuturi pe zi pentru bărbați și o băutură pe zi pentru femei
 • Construiește relaxarea în ziua ta de muncă

Pacienții cu hipertensiune în stadiul 1 pot fi tratați numai cu modificări ale stilului de viață (exerciții fizice, dietă etc.). Pacienții cu hipertensiune în stadiul 2 sunt tratați de obicei cu o combinație de medicamente pentru stilul de viață și medicamente prescrise de medicul dumneavoastră.

De asemenea, puteți colabora cu medicul dumneavoastră pentru a obține un control bun al tensiunii arteriale prin:

 • Cunoașterea tensiunii arteriale. Dacă fie nivelul superior (presiunea sistolică), fie nivelul inferior (presiunea diastolică) depășește în mod persistent limita normală de 140/90, consultați-vă medicul.
 • Monitorizați-vă în mod regulat tensiunea arterială și păstrați o evidență scrisă pe care să o împărtășiți medicului dumneavoastră.
 • Luați medicamente conform instrucțiunilor.
 • Mergând la camera de urgență dacă observați o tensiune arterială mai mare de 180/120, dureri în piept, dificultăți de respirație sau modificări ale vederii.