Malformația arteriovenoasă

Malformația arteriovenoasă (MAV) este o afecțiune vasculară în care arterele și venele sunt conectate direct. Această conexiune directă produce mase lărgite, încâlcite, creând o leziune cu flux rapid în vasele de sânge care este predispusă la rupere, sângerare și accident vascular cerebral.

MAV-urile se pot dezvolta în multe zone diferite ale corpului, inclusiv plămânii, rinichii, ficatul, irisul, cordul spermatic și zonele dintre coaste. 50% din MAV apar în creier sau măduva spinării poate avea efecte deosebit de răspândite asupra organismului. Ele apar la bărbați și femele din toate mediile rasiale sau etnice, cu rate aproximativ egale.

CAUZE

Oamenii de știință cred că malformațiile arteriovenoase sunt cel mai adesea rezultatul greșelilor care apar în timpul dezvoltării embrionare sau fetale (malformație arteriovenoasă congenitală). Modelele genetice de transmitere a MAV, dacă există, sunt necunoscute, dar apar adesea în multipli și au o predominanță feminină.

Se estimează că 300.000 de americani au MAV, dintre care 12% (aproximativ 36.000) vor prezenta simptome de severitate foarte mare.

SEMNE DE AVERTIZARE

Aproximativ 88% dintre persoanele afectate de MAV nu prezintă simptome.

Cele mai generale simptome ale unui MAV cerebral includ dureri de cap și convulsii. Simptomele mai specifice depind de localizarea malformației și a individului. Aceste simptome includ:

  • Dificultăți de mișcare sau coordonare, inclusiv slăbiciune musculară și chiar paralizie
  • Vertij (amețeli)
  • Dificultăți de vorbire și comunicare
  • Dificultăți cu activitățile de zi cu zi
  • Senzații anormale (amorțeală, furnicături sau durere spontană)
  • Memorie și probleme legate de gânduri, cum ar fi confuzia, demența sau halucinațiile

Cel mai mare pericol potențial prezentat de un MAV este hemoragia. Cercetătorii cred că în fiecare an între 2 și 4% din totalul hemoragiei MAV.

TRATAMENT ȘI PREVENIRE

Tratamentele pentru malformații arteriovenoase variază de la caz la caz și depind de mărimea și locația MAV. De multe ori medicamentele pot atenua simptomele generale, cum ar fi dureri de cap, dureri de spate și convulsii, dar nu sunt un tratament definitiv pentru un MAV.

Chirurgia convențională presupune îndepărtarea porțiunii centrale a MAV, provocând în același timp cât mai puține daune structurilor înconjurătoare. Această intervenție chirurgicală este cea mai potrivită atunci când MAV este localizat superficial și are dimensiuni relativ mici.

Embolizarea endovasculară este mai puțin invazivă decât chirurgia convențională și implică chirurgul care ghidează un cateter prin rețeaua arterială până când vârful ajunge la locul MAV. Deoarece embolizarea nu elimină definitiv MAV, este de obicei folosită ca adjuvant la chirurgie sau radiochirurgie pentru a reduce fluxul de sânge prin MAV și pentru a face operația mai sigură.

Deoarece atât de multe variabile sunt implicate în tratarea MAV -urilor, medicii trebuie să evalueze pericolul pentru individ, de la caz la caz. Consistențele hemoragiei sunt potențial periculoase, determinând mulți clinicieni să recomande intervenția chirurgicală ori de câte ori caracteristicile fizice ale unui MAV par să indice probabilitatea unei sângerări semnificative și posibile leziuni neurologice. În unele cazuri, poate fi mai bine să evitați tratamentul și să acceptați pur și simplu un risc mic de a face rău din partea MAV.