Hipertensiunea (tensiunea arterială crescută) reprezintă cel mai frecvent motiv pentru vizitele la biroul de îngrijire a sănătății în Statele Unite. Se estimează că peste 50 de milioane de americani și peste 1 miliard de oameni din întreaga lume au hipertensiune. Recent, cel de-al șaptelea raport al Comitetului național mixt pentru prevenirea, detectarea, evaluarea și tratamentul hipertensiunii a schimbat definiția hipertensiunii la <120/80 mmHg. Acest lucru va crește numărul americanilor care sunt candidați la intervenția agresivă a factorului de risc și la tratamentul medicamentos pentru hipertensiunea diagnosticată recent.

Marea majoritate a pacienților cu hipertensiune arterială au hipertensiune arterială primară, adică nu există un motiv medical de bază pentru hipertensiune arterială. Aproximativ 10% dintre pacienți au hipertensiune arterială secundară, care are un motiv principal că, dacă este tratat, vindecă sau scade tensiunea arterială crescută. Cele mai frecvente cauze ale hipertensiunii secundare includ boli renale cronice și medicamente, de exemplu: medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen etc.); simpatomimetice (decongestionante, antihistaminice); contraceptive orale și steroizi anabolizanți.

O cauză secundară importantă de hipertensiune, care s-a dovedit că răspunde bine la tratament este stenoza arterei renale (RAS). Stenoza înseamnă îngustarea sau blocarea parțială a vasului de sânge care transportă sângele la rinichi. RAS poate apărea la pacienții mai tineri (de obicei femei), din cauza dezvoltării anormale a peretelui arterial cunoscut sub numele de displazie fibromusculară.

Cauza hipertensiunii renovasculare la pacienții vârstnici este de obicei întărirea arterelor sau ateroscleroza. Ateroscleroza este cea mai frecventă cauză a RAS. RAS se găsește adesea la pacienții cu boli vasculare din alte zone (de exemplu: coronariană, carotidă, aortă abdominală și artere periferice).