Deși mulți oameni nu au auzit niciodată de această afecțiune, limfedemul este o cauză frecventă de umflare a picioarelor sau brațelor datorită colectării unui exces de lichid limfatic. Aproape un milion de americani sunt afectați de această afecțiune, iar numărul persoanelor din întreaga lume care se confruntă cu aceasta s-ar putea apropia în curând de 100 de milioane. Umflarea produsă de limfedem nu este de obicei dureroasă, dar poate provoca un disconfort greu și dureros și poate limita capacitatea unei persoane de a-și folosi brațele sau picioarele, poate crește riscul unor anumite infecții sau poate provoca stres emoțional din cauza umflării severe a brațul sau piciorul.

 

CAUZE

Există trei tipuri de vase de sânge în corp: artere, vene și vase limfatice. Arterele livrează sânge bogat în oxigen și nutrienți din inimă în țesuturile și organele corpului, iar venele returnează sângele înapoi în inimă pentru a fi re-oxigenat de plămâni. Vasele limfatice sunt un al treilea tip de vas de sânge care transportă fluidul din țesuturile și organele corpului înapoi în vene. Vasele limfatice sunt tuburi lungi, cu pereți subțiri, care formează o rețea foarte complicată în brațe și picioare. În unele cazuri, aceste vase limfatice sunt absente sau sunt deteriorate sau distruse, iar lichidul limfatic se acumulează în țesuturile brațului sau piciorului, provocând umflături severe.

Multe lucruri pot deteriora vasele limfatice și pot provoca limfedem, inclusiv cancer și tratament pentru cancer, cum ar fi intervenția chirurgicală sau radioterapia, infecțiile, alte proceduri chirurgicale și anumite leziuni. În unele cazuri, limfedemul este o afecțiune moștenită care este prezentă la naștere sau se dezvoltă în primii ani de viață sau pubertate. În aceste cazuri moștenite, există de obicei un membru al familiei care a avut și limfedem. În Statele Unite, tratamentul pentru cancerul de sân, inclusiv intervenția chirurgicală și radioterapia, este una dintre cele mai frecvente cauze ale limfedemului. Interesant este că cea mai frecventă cauză a limfedemului la nivel mondial este un anumit tip de infecție cunoscut sub numele de filarioză.

 

SIMPTOME

Limfedemul se manifestă de obicei ca umflarea severă a brațului sau piciorului. Pentru pacienții care au dezvoltat limfedem ca o complicație a tratamentului cancerului, umflarea este aproape întotdeauna de aceeași parte ca și tratamentul. În unele cazuri, limfedemul poate implica ambele membre, de obicei picioarele. Umflarea se extinde de obicei de la braț sau picior până la degete sau degetele de la picioare. În stadiile incipiente ale limfedemului, umflarea este moale, iar apăsarea membrului poate duce la mișcarea fluidului. Acest lucru se numește „edem„. În etapele ulterioare ale limfedemului, țesutul cicatricial și țesutul fibros se pot dezvolta la nivelul membrului umflat, provocând o textură mai densă a umflăturii și un aspect de piele asfaltat sau cu coajă de portocală. Pacienții cu limfedem pot prezenta greutate a brațului sau piciorului afectat și pot avea dificultăți în exerciții fizice sau participarea la alte activități. În cele mai severe cazuri de limfedem, umflarea poate fi desfigurantă și poate duce la suferință emoțională și chiar dificultăți la purtarea hainelor sau a încălțămintei.

 

Pe lângă umflături, pacienții cu limfedem sunt expuși riscului de a dezvolta anumite tipuri de infecții ale pielii la nivelul brațului sau piciorului umflat cunoscut sub numele de celulită și limfangită. În cazul infecțiilor ușoare până la moderate, pielea va deveni caldă, roșie, fragedă și pacientul poate simți simptome asemănătoare gripei. Antibioticele orale și îngrijirea atentă a pielii trebuie începute de îndată ce simptomele se dezvoltă. În cazurile severe, febră mare și chiar șoc se pot dezvolta și necesită spitalizare imediată pentru antibiotice intravenoase și observare atentă. Pacienții cu limfedem sever, de lungă durată prezintă un risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv anumite tipuri de cancer de piele și limfom, deși acest lucru este foarte rar.

 

FACTORI DE RISC

Tratamentul cancerului, în special disecția ganglionilor limfatici în momentul mastectomiei pentru cancerul de sân și radioterapia pentru sân, prostată sau alte tipuri de cancer, sunt factori de risc pentru dezvoltarea limfedemului în viitor. Alți factori de risc includ traume majore sau arsuri, antecedente familiale de limfedem și expunerea la infecții filariale, care este o boală transmisă de țânțari frecventă în Asia și Africa.

 

DIAGNOSTIC

Limfedemul este diagnosticat în general pe baza istoricului medical și a examenului fizic. Limfedemul trebuie diferențiat de alte cauze de umflare a membrelor, inclusiv insuficiență venoasă, tromboză venoasă profundă (cheag de sânge), insuficiență cardiacă congestivă, alte afecțiuni medicale precum rinichi, ficat sau boală tiroidiană și mărirea picioarelor din cauza grăsimii suplimentare ( numit lipidem). În unele cazuri, sunt necesare teste diagnostice suplimentare, cum ar fi o scanare limfatică cunoscută sub numele de limfoscintigrafie. Cintigrafia limfosului poate fi utilizată pentru a detecta blocajele vaselor limfatice sau absența vaselor limfatice. Acest test necesită o cantitate mică de material radioactiv care trebuie injectat printr-un ac mic în mână sau picior. Cu excepția disconfortului minor, acest test nu este altfel periculos sau dureros. Pot fi efectuate alte teste pentru a exclude celelalte cauze ale umflării picioarelor, cum ar fi o scanare CAT sau RMN, analize de sânge sau o ultrasunete pentru a exclude prezența unui cheag de sânge.

 

TRATAMENT

Limfedemul este o afecțiune cronică care poate fi diagnosticată de un furnizor de servicii medicale. Există multe tratamente eficiente ale limfedemului. Deși este neobișnuit să se vindece complet limfedemul, majoritatea persoanelor care primesc un tratament adecvat pot duce o viață normală și activă.

Cea mai importantă terapie pentru limfedem este purtarea articolelor de îmbrăcăminte de compresie, cum ar fi ciorapi sau mănuși cu prescripție medicală sau bandaje cu întindere scurtă. Aceste articole de îmbrăcăminte de compresie trebuie purtate zilnic, dar trebuie îndepărtate noaptea. Acestea asigură o compresie adecvată pentru tratamentul limfedemului, iar aceste articole de îmbrăcăminte trebuie prescrise de către un furnizor de servicii medicale.

Probabil cel mai eficient tratament pentru reducerea umflăturilor datorate limfedemului este cunoscut sub numele de fizioterapie decongestivă completă care implică o combinație de masaj terapeutic (cunoscut sub numele de drenaj limfatic manual) și utilizarea bandajelor de compresie. Fizioterapia completă decongestivă implică un tratament intensiv pe o perioadă limitată de timp, cum ar fi tratamente multiple pe săptămână timp de două sau trei săptămâni. La sfârșitul terapiei, se instalează o mănușă de compresie sau o mănușă pentru întreținerea pe termen lung. În unele cazuri, un furnizor de servicii medicale poate furniza o pompă de compresie pneumatică care este utilizată pe brațe sau picioare acasă pentru tratamentul suplimentar al limfedemului.

În cazuri rare, tratamentul chirurgical poate fi recomandat pacienților cu limfedem avansat care nu a răspuns la fizioterapia decongestivă completă și la terapia de compresie. Este foarte neobișnuit ca limfedemul să necesite tratament chirurgical și acest lucru trebuie efectuat numai în centrele cu experiență.