Rinichii curăță sângele de deșeuri, echilibrează electroliții din corp, controlează tensiunea arterială și stimulează producția de celule roșii din sânge. Aceștia își primesc aportul de sânge prin arterele renale direct din aortă, cea mai mare arteră care transportă sânge bogat în oxigen din inimă către alte organe din corp.

Rinichii sunt extrem de sensibili la orice scădere a fluxului sanguin. Când artera renală se îngustează din cauza acumulării plăcii (stenoză) și fluxul sanguin este limitat la un singur rinichi, poate apărea tensiune arterială ridicată (hipertensiune). Stenoza arterei renale cauzează aproximativ 5% din toate cazurile de hipertensiune și poate reduce dimensiunea rinichilor. Atunci când stenoza implică ambii rinichi, poate duce și la afectarea funcției renale (insuficiență renală). Stenoza ambelor artere renale este o cauză majoră a insuficienței renale la vârstnici.

 

CAUZA ȘI DIAGNOSTICUL STENOZEI ARTEREI RENALE

Există două cauze principale ale stenozei arterei renale. Dacă diagnosticul inițial de hipertensiune arterială se face înainte de vârsta de 30 de ani și toate cursurile secundare au fost excluse, diagnosticul este displazia fibromusculară (FMD). La pacienții mai în vârstă, îngustarea de la plăcile bogate în colesterol din arteră (arterioscleroza) este cea mai frecventă cauză.

Hipertensiunea primară nu poate afecta numai arterele renale, ci și rinichii. Există o relație directă între tensiunea arterială crescută necontrolată și riscul crescut de accident vascular cerebral, infarct, insuficiență cardiacă, insuficiență renală și probleme de vedere. Termenii medicali pentru acest tip de insuficiență renală, care poate fi cauzată fie de hipertensiunea primară, fie de cea secundară, sunt insuficiența renală cronică sau boala renală de stare finală (ESRD).

 

DIAGNOSTICAREA STENOZEI RENALEI

Hipertensiunea secundară, care are o cauză identificabilă, este de obicei suspectată la copii, adolescenți și adulți tineri atunci când există un debut brusc al tensiunii arteriale crescute. De asemenea, apare frecvent la pacienții a căror tensiune arterială crescută este slab controlată în ciuda terapiei obișnuite, inclusiv a medicamentelor. În aceste cazuri, stenoza arterei renale poate fi detectată prin examinare fizică sau teste speciale:

 • Examinarea de către un medic a abdomenului superior cu un stetoscop poate detecta sunetele anormale ale fluxului de sânge turbulent prin arterele renale îngustate.
 • examinare cu ultrasunete abdominală poate detecta fluxul sanguin anormal către și în interiorul rinichilor.
 • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) poate afișa regiuni înguste în arterele renale.
 • Arteriografia cu raze X implică injectarea unui colorant în sistemul arterial. Acesta arată locația și gradul de îngustare, care este necesar pentru a determina dacă stenoza este suficient de severă pentru a justifica tratamentul.

 

TRATAMENT ȘI PREVENIRE

Tratamentele care pot îmbunătăți fluxul sanguin către rinichi și pot reduce tensiunea arterială includ:

 • Îndepărtarea chirurgicală sau ocolirea îngustării în artera renală.
 • Proceduri precum angioplastia și stentarea pentru a deschide blocajul în arterele renale. Angioplastia este o procedură chirurgicală în care un tub cu balon atașat este introdus printr-o arteră în picior și avansat către artera renală. Balonul este umflat pentru a mări artera renală îngustată. Un stent este un dispozitiv tubular care este plasat în segmentul dilatat al arterei renale pentru a preveni restrângerea sau blocarea arterei.

Rinichii care cedează sau care au eșuat nu mai pot elimina eficient deșeurile din organism. Când deșeurile ating un nivel toxic, pot fi îndepărtate artificial prin dializă sau se poate efectua un transplant de rinichi.

O persoană cu insuficiență renală poate fi tratată cu un aparat artificial pentru rinichi (dializă) care elimină toxinele din sânge. Pacienții care necesită dializă continuă folosesc aparatul artificial pentru rinichi de până la trei ori pe săptămână pentru a-și gestiona insuficiența renală.

 

Notă: Dializa necesită o conexiune directă arterială-venă (arteriovenoasă) creată chirurgical sau o grefă protetică inserată în brațul sau piciorul pacientului. Acest circuit artificial eșuează adesea din cauza fluxului slab sau blocat și trebuie reparat sau înlocuit chirurgical pentru a continua tratamentele. Cauza eșecului este cicatricea anormală și îngroșarea mucoasei venei care primește sângele din arteră. Un chirurg vascular efectuează o procedură de acces vascular pentru a crea o conexiune, de obicei o grefă artificială care leagă o arteră și o venă din brațul pacientului. Aceasta permite ca aparatul de dializă să fie conectat direct la fluxul sanguin al pacientului.

 

Vă puteți reduce riscul de hipertensiune arterială și boli de rinichi cu un stil de viață sănătos, inclusiv:

 • Menținerea unei greutăți sănătoase
 • Creșterea activității fizice
 • Eliminarea consumului de tutun
 • Limitarea consumului de alcool la cel mult trei uncii pe zi pentru bărbați și o uncie și jumătate pentru femei
 • Construiește relaxarea în ziua ta de muncă
 • Dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, care includ selectarea unei varietăți de alimente, cereale integrale parțiale, fructe și legume verzi și limitarea aportului de sare și grăsimi saturate