Dacă aveți peste 40 de ani, probabil că le vedeți; acele mici vene purpurii care par să apară brusc pe picioare. Venele sunt tuburile moi, cu pereți subțiri, care returnează sângele de la brațe și picioare la inimă. Deoarece venele funcționează împotriva forței gravitaționale, ele au supape care permit fluxul sanguin înainte, dar nu invers. Picioarele și brațele dvs. au două tipuri majore de vene: superficiale și profunde. Venele superficiale sunt aproape de suprafața pielii și sunt adesea vizibile. Venele profunde sunt situate în apropierea oaselor și sunt înconjurate de mușchi. Conectarea venelor profunde și superficiale este un al treilea tip de venă, vena perforatoare. Contracția (stoarcerea) mușchilor din brațe și picioare cu exerciții fizice ajută fluxul de sânge în vene.

Varicele sunt vene superficiale mărite, bombate, care pot fi resimțite sub piele, în general mai mari de 3 mm în diametru. Acestea sunt de obicei localizate în interiorul gambei sau coapsei și se dezvoltă din cauza slăbiciunii peretelui venei și a pierderii funcției valvei. Sub presiunea gravitației, ele continuă să crească și, în timp, pot deveni alungite, răsucite, învelite și îngroșate.

Venele păianjen sau telangiectazia sunt venele minuscule, dilatate, de obicei cu diametrul mai mic de 1 mm, situate la straturile de suprafață ale pielii. Venele păianjen nu pot fi resimțite. Venele mai mari decât venele păianjen, dar încă sub 3 mm se numesc vene reticulare.

 

SIMPTOME

Varicele pot fi în întregime lipsite de simptome și nu provoacă probleme de sănătate. Tratamentul în astfel de cazuri este adesea în scopuri cosmetice. Când simptomatic, varicele pot provoca umflarea gleznei și picioarelor, greutate sau tensiune, dureri, neliniște, crampe și mâncărime. Varicele sunt mai des simptomatice la femei decât la bărbați. Semnele bolii venoase cronice includ pigmentarea pielii (de obicei maro ruginită) și pierderea texturii moi a pielii și a țesutului subiacent în zona gleznei (numită indurație). Mâncărimea este probabil cel mai consistent simptom al varicelor la bărbați. Femeile se plâng cel mai adesea de greutatea picioarelor, tensiune și durere.

 

CAUZE

Cauzele varicelor pot fi primare, secundare sau congenitale. Varicele primare se dezvoltă ca urmare a unei slăbiciuni inerente în peretele venei. Varicele pot avea un factor ereditar și apar adesea la mai mulți membri ai aceleiași familii. Varicele care se dezvoltă după traume sau tromboza venelor profunde sunt de cauză secundară. Varicele congenitale se datorează tulburărilor în dezvoltarea naturală a sistemului venos și, de obicei, fac parte dintr-o malformație vasculară la nivelul membrului, prezentă la naștere. În plus față de vene varicoase, acești indivizi pot avea, de asemenea, un membru mărit și mai lung și au adesea semne de naștere (pete de vin de port), cum ar fi în sindromul Klippel Trenaunay (sindromul KT). Indiferent de cauză, supapele venoase defecte pot provoca stagnarea sângelui venos la nivelul piciorului, ceea ce duce la creșterea presiunii în vene. Acest lucru poate duce la extinderea ulterioară a varicelor, crescând probabilitatea simptomelor și provocând complicații precum modificări ale pielii și formarea ulcerului. Blocarea venelor pelvine poate agrava grav efectele varicelor, necesitând un tratament separat.

 

FACTORI DE RISC

Cei mai importanți factori care duc la dezvoltarea varicelor includ:

 • Ereditate
 • În picioare prelungită
 • Vârsta în creștere
 • Ridicare de greutati
 • Cheaguri de vene superficiale sau profunde anterioare
 • Sex feminin
 • Sarcini multiple
 • Mai puțină activitate fizică, o tensiune arterială mai mare și obezitate au fost, de asemenea, legate de prezența varicelor la femei.

 

DIAGNOSTIC

Diagnosticul varicelor se face în primul rând prin examinarea fizică. Precizia examinării fizice este îmbunătățită cu ajutorul unui instrument Doppler de mână, care permite examinatorului să asculte fluxul sanguin. Testul cel mai precis și detaliat este un examen cu ultrasunete duplex, care oferă o imagine cu ultrasunete a venei pentru a detecta orice blocaj cauzat de cheaguri de sânge și pentru a determina dacă valvele venei funcționează corect. Măsurarea funcției venoase a piciorului poate fi obținută cu alte teste, cum ar fi pletismografia. Aceste teste de diagnostic sunt nedureroase.

 

CÂT DE COMUNE SUNT VENILE VARICOASE?

Problemele venoase sunt probabil printre cele mai frecvente afecțiuni cronice din America de Nord și Europa de Vest. Sunt mai puțin frecvente în Marea Mediterană, America de Sud și India și chiar mai puțin în Orientul Îndepărtat și Africa. Într-un studiu din California de Sud, problemele venoase au fost prezente la 33% dintre femei și 17% dintre bărbați. Varicele apar aproape la fel de des la femei ca la bărbați, cu toate acestea, venele păianjen au fost mai frecvente la femei. Un amplu sondaj din SUA, studiul Framingham, a raportat că 27% din populația adultă americană avea o formă de boală venoasă în picioare. Se estimează că cel puțin 20-25 de milioane de americani au varice.

 

PREVENIRE

Nu puteți face nimic în ceea ce privește ereditatea, vârsta sau sexul. Cu toate acestea, puteți contribui la întârzierea dezvoltării varicelor sau la împiedicarea progresului acestora.

 • Fii activ. Mișcarea mușchilor picioarelor menține curgerea sângelui
 • Păstrați tensiunea arterială sub control. Lucrați cu medicul dumneavoastră.
 • Pentru a ameliora temporar simptomele, culcați-vă și ridicați picioarele cu cel puțin șase centimetri deasupra nivelului inimii. Faceți acest lucru timp de zece minute de câteva ori în fiecare zi.
 • Mențineți o greutate corporală normală.
 • Purtați ciorapi de comprimare pe bază de prescripție medicală, conform specificațiilor medicului dumneavoastră.
 • Consultați un medic calificat care vă poate diagnostica cauza varicelor, sursele de reflux venos din picioare și vă poate oferi o varietate de opțiuni de tratament.