Boala arterială periferică (BAP – cunoscută și sub numele de boală vasculară periferică sau BVP) rezultă dintr-o îngroșare progresivă a căptușelii unei artere cauzată de o acumulare de placă, care îngustează sau blochează fluxul sanguin, reducând circulația sângelui sânge către un anumit organ sau regiune a corpului. Acest proces, boala vasculară ocluzivă aterosclerotică sau ateroscleroza, este adesea numit „întărirea arterelor”.

Dacă suprafața plăcii devine neregulată sau ulcerată, aceasta poate acumula mici cheaguri de sânge și conținut de placă. Particulele (embolii) se deplasează în sistemul circulator, blocând în cele din urmă fluxul prin vasele de sânge minuscule, care pot afecta și organele sensibile, cum ar fi creierul, provocând accident vascular cerebral.

Adesea, persoanele cu BAP pot să nu prezinte simptome până când boala nu este avansată. Aproape toate simptomele se datorează faptului că mușchii picioarelor nu au suficient sânge. De obicei, persoanele cu BAP experimentează o crampă dureroasă la nivelul șoldurilor, coapselor sau vițeilor cu mersul pe jos, urcarea scărilor sau exercițiile fizice care sunt ușurate cu odihna. Cei cu BAP severă pot prezenta următoarele simptome:

 

SEMNE DE AVERTIZARE

 • durere de crampe care nu dispare atunci când încetați să vă exercitați
 • scădere vizibilă a temperaturii piciorului inferior sau piciorului în comparație cu restul corpului
 • Rănile de la picior sau de la picior care nu se vor vindeca sau se vor vindeca foarte încet
 • De culoare întunecată sau palidă
 • Cangrenă
 • Piele subțire, strălucitoare
 • Absența părului

 

FACTORI DE RISC

Există mulți factori de risc care pot provoca sau grăbi dezvoltarea BAP. Cele mai importante sunt:

 • Hipertensiunea (tensiunea arterială crescută) trebuie gestionată cu atenție pentru a reduce riscul de a avea boli vasculare. Dacă aveți tendința de a avea tensiune arterială crescută, verificați-o periodic și discutați cu medicul dumneavoastră despre tratamente pentru a o controla.
 • Fumatul vă pune întotdeauna un risc foarte mare de boli arteriale. Renunțarea acum poate avea un beneficiu extraordinar asupra sistemului circulator. Acesta este probabil cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a reduce sau elimina șansele de a dezvolta PVD.
 • Diabetul vă prezintă un risc crescut de boli vasculare. Vă rugăm să discutați modalitățile de a vă menține glicemia sub control cu ​​chirurgul vascular sau medicul primar.
 • Obezitatea, lipsa exercițiilor fizice și colesterolul ridicat provoacă boli vasculare. Colesterolul ridicat (un fel de grăsime) din artere este toxic. Obezitatea și lipsa exercițiilor fizice pot provoca deteriorarea generală a sistemului arterial. Controlul acestor factori reduce foarte mult riscul de boli vasculare. Întrebați medicul dumneavoastră de îngrijire primară ce greutate este normală pentru o persoană cu corpul dumneavoastră și la vârsta dvs. Cu o dietă și exerciții fizice adecvate, depuneți eforturi pentru a ajunge la acea greutate și a o menține. De asemenea, asigurați-vă că întrebați nivelul colesterolului și cât de des trebuie verificat. Dacă este mare, veți avea nevoie de controale mai frecvente și, eventual, de medicamente eliberate pe bază de rețetă.
 • Considerații legate de vârstă: bărbații cu vârsta peste 60 de ani prezintă un risc mai mare pentru BAP. Femeile după menopauză prezintă aceleași riscuri ca și bărbații cu vârsta peste 60 de ani. Indiferent de vârsta dvs., faceți mișcare regulată! Acesta va introduce mai mult oxigen în sânge, va scădea tensiunea arterială ridicată și va îmbunătăți circulația și sănătatea generală. Adresați-vă medicului dumneavoastră despre dezvoltarea unui program de exerciții și despre cum să reduceți aportul de alimente grase.
 • Genetica joacă un rol vital în dezvoltarea bolii vasculare ocluzive. Asigurați-vă că informați medicul chirurg vascular despre părinții sau bunicii care au avut o circulație slabă. Circulația slabă a sângelui în picior afectează aproximativ 10 milioane de americani, totuși doar un sfert dintre aceștia primesc tratament.

 

TRATAMENT

Dacă aveți BAP, există mai multe opțiuni de tratament:

 • Medicamente pe bază de prescripție medicală: medicamentele pot fi prescrise de către medicul dumneavoastră pentru a reduce nivelul colesterolului, pentru a reduce sau controla tensiunea arterială crescută, pentru a îmbunătăți fluxul sanguin și pentru a controla glicemia în diabet.
 • Chirurgie arterială: Tratamentul tradițional pentru simptomele cauzate de boli vasculare periferice este eliminarea sau ocolirea bolii arteriale. Aceste tehnici sunt sigure, eficiente și durabile. Operația de bypass utilizată în blocajul arterial în abdomen sau picioare este metoda preferată de tratament, deoarece boala este mai extinsă. O grefă sintetică este plasată pentru a transporta fluxul normal de sânge în jurul segmentului bolnav.
 • Angioplastia și stentarea este o procedură de tratament mai nouă, mai puțin invazivă decât intervenția chirurgicală. Deschide blocaje folosind baloane mici introduse cu un cateter într-o arteră. Balonul este apoi umflat (angioplastie). Pe măsură ce se umflă, se întinde și deschide artera pentru un flux sanguin îmbunătățit. Un dispozitiv metalic numit „stent” poate fi apoi introdus pentru a menține artera extinsă, îmbunătățind astfel fluxul de sânge către picior.
 • Îndepărtarea cheagului: Când cheagurile obstrucționează complet fluxul sanguin, un cateter poate fi utilizat pentru a elibera medicamente pentru dizolvarea cheagului sau pentru a îndepărta cheagul direct pentru a restabili fluxul de sânge și pentru a păstra membrul.

 

PREVENIREA

Cel mai bun mod de a încerca să preveniți BAP este să mențineți un stil de viață sănătos și activ:

 • Dacă ești fumător, renunță la fumat.
 • Lucrați pentru a vă controla tensiunea arterială, colesterolul și nivelul glucozei.
 • Fă sport regulat. Poate doriți să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a determina ce program de exerciții este potrivit pentru dvs.
 • Urmați o dietă cu conținut scăzut de grăsimi și conținut scăzut de colesterol și mâncați mai multe fructe și legume. Dacă sunteți supraponderal sau obez, lucrați cu medicul dumneavoastră pentru a elabora un plan rezonabil de slăbire