Demența vasculară este o afecțiune care determină modificări ale abilităților de gândire. Demența vasculară poate provoca probleme cu memoria, vorbirea sau echilibrul. Aceste modificări se pot întâmpla brusc sau pot începe ușor și se pot agrava în timp.

 

CE CAUZEZĂ DEMENTIA VASCULARĂ (VAD)?

Demența vasculară este cauzată de afecțiuni care afectează vasele de sânge, reducând sau blocând fluxul sanguin către creier. Un accident vascular cerebral poate bloca o arteră și poate provoca multe simptome diferite, care pot include modificări ale memoriei, gândirii sau mișcării. Alte afecțiuni, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială, pot deteriora vasele de sânge și pot duce în cele din urmă la probleme de memorie sau abilități de gândire.

Termenul de demență vasculară (VaD) este de obicei rezervat pentru o agravare subtilă progresivă a memoriei și a altor funcții cognitive care se presupune că se datorează bolii vasculare din creier. Pacienții cu VD prezintă adesea simptome similare cu pacienții cu boala Alzheimer (AD), cu toate acestea, modificările asociate creierului nu se datorează patologiei AD, ci reducerii cronice a fluxului sanguin în creier, rezultând în cele din urmă demență. Din punct de vedere clinic, acești pacienți pot arăta foarte asemănător cu pacienții cu AD, iar atunci când se întâmplă acest lucru, cele două boli sunt foarte greu de distins între ele. Cu toate acestea, unele simptome clinice și descoperiri de imagini cerebrale sugerează că boala vasculară joacă un rol în, dacă nu explică complet, afectarea cognitivă a pacientului.

 

CARE SUNT FACTORII DE RISC PENTRU DEMENȚIA VASCULARĂ?

  • Vârstă
  • Fumat
  • Tensiune arterială crescută
  • Colesterol ridicat
  • Diabet
  • Exercițiu fizic puțin sau deloc
  • Dieta nesănătoasă
  • Obezitatea
  • Întărirea arterelor oriunde în corp

 

CUM ESTE LEGATĂ VÂRSTA DE DEMENȚIA VASCULARĂ?

Majoritatea persoanelor cu demență vasculară încep să aibă simptome după vârsta de 65 de ani, deși riscul este semnificativ mai mare pentru persoanele de 80 și 90 de ani.

 

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN DEMENȚIA VASCULARĂ?

Demența vasculară poate provoca diferite simptome în funcție de locul în care vasele de sânge sunt deteriorate în creier. De exemplu, o persoană care a avut un accident vascular cerebral poate avea probleme bruște cu memoria, echilibrul sau vorbirea. Cu toate acestea, o persoană poate avea mai multe lovituri care pot fi neobservate de mici, dar daunele se pot aduna în timp.

Multe persoane cu demență vasculară au probleme cu memoria. Alții pot avea dificultăți în organizare și rezolvarea problemelor complexe, gândirea încetinită sau distrația ușoară. Persoanele cu demență vasculară pot avea, de asemenea, modificări ale dispoziției sau comportamentului, cum ar fi iritabilitatea, pierderea interesului sau depresia.

Uneori, persoanele cu demență vasculară au probleme cu echilibrul și mișcarea. Aceasta poate include slăbiciune pe o parte a corpului, iar simptomele se pot agrava în timp.

 

EXISTĂ MEDICAMENTE PENTRU TRATAREA DEMENTEI VASCULARE?

Deși nu există încă un remediu pentru demența vasculară, există medicamente care pot ajuta la gestionarea simptomelor. Uneori, medicamentele utilizate pentru tratarea problemelor de memorie în boala Alzheimer pot fi utile pentru demența vasculară. Uneori, persoanele cu demență vasculară pot avea modificări ale dispoziției, cum ar fi depresia sau iritabilitatea. Acestea pot fi gestionate de medicamente precum cele utilizate pentru depresie sau anxietate.

 

CE ALTE LUCRURI AJUTĂ?

În plus față de medicamente, există diverse modalități de a ajuta o persoană cu demență vasculară. Cercetările au arătat că exercițiile fizice și menținerea unei greutăți sănătoase contribuie la îmbunătățirea sănătății creierului și la reducerea riscului de probleme cardiace, accident vascular cerebral și alte boli care afectează vasele de sânge. O dietă echilibrată, un somn suficient și un consum limitat de alcool sunt alte modalități importante de a promova o bună sănătate a creierului și de a reduce riscul de boli de inimă. Alte boli care afectează creierul, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat, ar trebui, de asemenea, tratate dacă sunt prezente.