Anevrismele aortice abdominale

Anevrismele aortice abdominale (AAA) sunt cauzate de slăbirea progresivă a peretelui aortic, creând o „balonare” a vasului. Deși majoritatea anevrismelor sunt asimptomatice și nu provoacă probleme, unele pot să se extindă ca mărime și, eventual, să se rupă dacă nu sunt diagnosticate și tratate. Anevrismele apar cel mai adesea la nivelul aortei.

SIMPTOME

În majoritatea cazurilor, nu există simptome majore pentru AAA. Ocazional, pacienții pot simți dureri abdominale, de spate sau laterale. 75% din anevrismele descoperite sunt detectate în urma testelor de diagnostic (ca de exemplu radiografiile) care au fost administrate pentru alte probleme de sănătate. Persoanele pot simți, de asemenea, o răceală, amorțeală sau furnicături în picioare și în mâini.

Un anevrism rupt este o situație de urgență, iar procedurile trebuie să aibă loc imediat pentru a salva viața unuia și pentru a evita complicații grave.

DIAGNOSTIC

Deși AAA poate fi detectată prin examen fizic, majoritatea sunt diagnosticate astăzi folosind o scanare cu ultrasunete sau o scanare CAT. Acestea sunt examene simple, non-invazive, efectuate în ambulatoriu. Aceste examene măsoară, dimensiunea AAA, un element cheie în determinarea celui mai bun tratament.

Diagnosticul precoce

Când anevrismele aortice sunt diagnosticate timpuriu, tratamentul este sigur și eficient, iar anevrismul este vindecabil. Anevrismele sunt adesea detectate în timp ce se efectuează teste din motive complet diferite. Majoritatea pacienților nu prezintă simptome, așa că, dacă aveți un risc, este important să discutați cu AAA cu medicul dumneavoastră.

Factori de risc

  • Vârsta de peste 60 de ani
  • Consumul de tutun
  • Istoric familial al AAA
  • Istoric al bolilor de inimă sau al bolii arterei periferice
  • Hipertensiune arterială (hipertensiune arterială)

CAUZE

Proteinele din peretele aortei, numite elastină și colagen, oferă rezistență și flexibilitate acestei artere mari. Acest lucru este similar cu mușchii și tendoanele care oferă forță brațelor și picioarelor. Anevrismele sunt cauzate de o descompunere progresivă a acestor proteine ​​care duc la o slăbiciune a peretelui aortei care se poate extinde constant ca un balon. Aceste proteine, colagen și elastină, se pot deteriora treptat odată cu vârsta.

Inflamația care este asociată cu ateroscleroza (întărirea arterelor) ajută la accelerarea acestui proces degenerativ chiar și la persoanele tinere. Unele dintre enzimele naturale ale organismului pot provoca, de asemenea, descompunerea colagenului și a elastinei în peretele aortei. Un exces din aceste enzime sau condiții care activează enzimele poate provoca formarea unui anevrism sau poate duce la creșterea bruscă a acesteia. În cazuri rare, un anevrism poate fi cauzat de infecție. Încă mai sunt multe de învățat despre cauza anevrismelor și creșterea lor.

TRATAMENT

Dacă AAA are un diametru mai mare de 5-6 centimetri (aproximativ dimensiunea unei lămâi), va necesita tratament. Decizia medicului dumneavoastră de a repara se va baza pe riscul de rupere a anevrismului, împreună cu riscuri chirurgicale sau de procedură și riscuri asociate cu alte afecțiuni preexistente. Anevrisme mai mici care provoacă dureri de spate sau abdominale pot avea, de asemenea, nevoie de tratament, în special pentru cei care se măresc rapid.

CONCLUZII

  • Riscul de AAA crește odată cu vârsta
  • Utilizatorii de tutun sunt de opt ori mai mari să fie afectați decât utilizatorii
  • AAA-urile sunt între cinci și zece ori mai frecvente la bărbați decât la femei
  • Există aproximativ 15.000 de decese pe an legate de ruperea unui anevrism
  • Aneurismele rupte sunt a zecea cauză principală de deces la bărbații de peste 50 de ani din țară