Boala Buerger, cunoscută și sub numele de Tromboangieită obliterantă (TAO), este o afecțiune rară caracterizată prin inflamația arterelor și venelor mici și mijlocii. Afectează aproximativ 8-11 persoane la 100.000 în America de Nord. Inflamația din TAO duce frecvent la blocaje ale arterelor din segmentele inferioare ale brațelor și picioarelor și poate provoca claudicație, durere de odihnă , răni sau ulcere care nu se vindecă, o afecțiune cunoscută sub numele de ischemie cronică a membrelor.

TAO este diferit de boala arterială periferică (BAP) deoarece nu este cauzată de acumularea de ateroscleroză (placă) care determină îngustarea arterei. În schimb, TAO este cauzată de inflamația peretelui arterial, împreună cu dezvoltarea cheagurilor în arterele mici și mijlocii ale brațelor sau picioarelor care determină blocarea arterelor. Fără flux de sânge sub artera sau cheagurile inflamate, degetele, degetele de la picioare și țesutul pielii nu primesc sânge adecvat. Acest lucru duce de obicei la o durere enormă în repaus sau în timpul exercițiilor fizice, plus se pot dezvolta răni și se pot vindeca lent.

 

SIMPTOME

Simptomele TAO sunt, în general, durere în repaus și ulcerații ale pielii la picioare sau mâini. Aceasta este adesea denumită ischemie amenințătoare a membrelor cronice. Durerea poate fi resimțită și la nivelul piciorului sau piciorului în timpul exercițiilor. Durerea poate deveni din ce în ce mai gravă și, în cele din urmă, poate deveni mai constantă, apărând noaptea în timp ce stai întinsă în pat. Pot fi prezente răni la picioare. Persoanele pot simți, de asemenea, o răceală, amorțeală sau furnicături în picioare și mâini.

 

FACTORI DE RISC

  • Exclusiv la persoanele cu antecedente de expunere la tutun de orice fel, inclusiv fumat, mestecat sau tabac
  • Vârsta (predominant 20 – 40 de ani)
  • Mai frecvent la bărbați
  • Colesterol ridicat, hipertensiune arterială sau diabet

 

 

DIAGNOSTIC

Există mai mulți factori cheie pe care medicii îi utilizează pentru a diagnostica:

  • Odihnă durere sau ulcerații sub 50 de ani
  • Consumul de tutun
  • Testele care indică arterele sunt blocate. Testele tipice includ măsurători ale fluxului sanguin al arterei (cum ar fi ABI sau ultrasunete), arteriografie (imagini ale vasului de sânge afectat obținute prin injectarea unui colorant prin cateter) și / sau biopsie a arterei afectate
  • Nicio altă explicație pentru blocarea arterelor sau dezvoltarea cheagurilor. Un medic ar dori să fie sigur că un cheag nu s-a dezvoltat din inimă sau dintr-un vas de sânge mare și s-a deplasat la braț sau picior (o embolă)
  • Medicul ar dori, de asemenea, să fie sigur că nu au existat vătămări ale vaselor de sânge sau traume, nu au existat leziuni locale, cum ar fi chistul vasului de sânge, nici boli autoimune, cum ar fi sclerodermia și nici boli de coagulare a sângelui.

 

TRATAMENT

Tratamentul pentru TAO este încetarea imediată și completă a tutunului. Este absolut esențial. Riscul de amputare la pacienții cu TAO care încetează să fumeze este mult mai mic.